Tanácsok
Egy tanulmány szerint napi 2 grammnál több L-karnitin nem szívódik fel a bélből, tehát célszerű több részletben bevenni a nap folyamán, hogy ne telítsük a felszívódásért felelős rendszereket.
Egy grammot meghaladó fogyasztás halszagot okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt.
Éhgyomorra, mozgás előtt fél-egy órával előbb és hosszabb ideig több hónapig kolin tartalmú zsírégetőkkel kombinálva érdemes használni, amennyiben nem áll fenn szív- érrendszeri betegség. Koffeintartalmú kiegészítőket a nap folyamán csak mérsékelt mennyiségben szabad fogyasztani.
Csecsemők és kisgyermekek szervezetében korlátozott mértékű a karnitin termelése, ezért különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentősen megnő.
Mivel az L-karnitint elsősorban a hús és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet.
L-karnitin előnyei
Használata elősegíti a súlyzós edzés utáni regenerációt,enyhíti az izomszövet sérüléseit, mivel több receptor áll készen a hormonális hatások fogadására,mint az L-karnitin nélkül.
Enyhíti a potencia problémákat, javítja a közérzetet, főleg az idősebb emberekben.
Az L-karnitin 2-3 grammos adagban fogyasztva kedvezően befolyásolja a sperma minőségét, a spermium kocentrációt, és az összspermium számot.
Hatékony az izomláz csökkentésében, fokozza az izmok erőnlétét.
Csökkenti a testzsír mennyiségét.
Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, fokozza a szívizom erőnlétét.
Termékenység fokozó hatása van férfiakban.
Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel, az idős korral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje.
Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát.
Az emberi szervezetek táplálkozásának létfontosságú / esszenciális/ komponense.
Teljes mértékben természetes anyag, mely főleg a húsokban lelhető fel, emellett a tojás és tej is tartalmazza, kis mennyiségben a gyümölcsökben, nyomokban az olajos magvakban és a zöldségfélékben is megtalálható.