Az L-karnitin termelés a szervezetben fokozatosan kezdődik el. Születés után már a csecsemőnek is azonnal szüksége van L-karnitinre. Ezt az igényt az anyatej magas L-karnitin tartalma biztosítja, mely szükséges a sejtszintű zsíranyagcseréhez.
Az L-karnitin termelése a szervezetben csak a 14. életév után fejlődik ki teljesen, és idős korban ismét csökkenő tendenciát mutat. Az emberi szervezetben az L-karnitin termeléséhez aminosavakra (lizin és metionin), vitaminokra (C vitamin, Niacin és B6 vitamin) és vasra van szükség. Az így termelt L-karnitin a napi szükségletnek töredékét (10-20%-t) fedezi, a különbözet pótlása mindenképpen szükséges.
A stressznek és nagy fizikai igénybevételnek nem vagyunk kitéve, akkor az egyén napi L-karnitin igényének nagyobb hányadát különböző táplálékok fedezik.
L-karnitint nagyobb mennyiségben az állati eredetű táplálékok, ezen belül a vörös húsok tartalmaznak.
A növényi eredetű táplálékok L-karnitin tartalma 30-0 mg/kg között változik.
Növényekben megtalálható a paradicsomban, körtében, rizsben,narancsban, őszibarackban, kenyérben,burgonyában, karfiolban földimogyoróban.
A szövetekben tárolt zsírtól szeretnénk megszabadulni azáltal, hogy átalakítjuk energiává. A zsírraktárakból felszabadult hosszúszénláncú zsírsavak a vérárammal jutnak el az energiát termelő sejtekhez.
Minden sejt, leszámítva az idegsejteket és a vörösvértesteket, energiát állít elő a zsírsavakból.
A sima és vázizmoknak különösen magas az igénye a zsírsavakból nyert energia iránt. Az energiatermelés a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervecskéjében történik, ahová a hosszúszénláncú zsírsavak csak az L-karnitin segítségével tudnak eljutni.
Karnitin-hiány esetén csökken a szervezet energiatermelése, mely szélsőséges esetekben súlyos betegséghez vezethet.
A testsúlycsökkentés során a táplálék L-karnitinnel történő kiegészítése mellett feltétlenül szükséges a bevitt energia redukálása és a testgyakorlatok végzése is, mert a vázizomzat kiemelkedően nagy mennyiségű energiát használ fel fizikai erőkifejtés alkalmával.
A zsírok elégetéséből származó energia az izmok energiaellátásában fontos szerepet játszik.