Segíti a súlyzós edzés utáni regenerációt, enyhíti az izomszövet sérüléseit, ez utóbbi hatás következtében több receptor áll készen a hormonális hatások fogadására, mint L-karnitin nélkül.
A rendszeres testmozgás mellett szedett L-karnitin zsírégető hatású, mivel ez a vegyület végzi acil-CoA-hoz (acil-koenzim A-hoz) kötött aktivált zsírsavak mitokondriumba szállítását, ezáltal segíti azok felhasználását.
Fokozza az izmok erőnlétét és hatékony az izomláz csökkentésében. Csökkenti a testzsír mennyiségét. Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, fokozza a szívizom erőnlétét. Termékenység fokozó hatása van férfiakban. Csecsemők és kisgyermekek szervezetében korlátozott mértékű a karnitin termelése, ezért különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentősen megnő. Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet. Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel és az idős korral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje. Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát. Cukorbetegség esetén fellépő perifériás idegrendszeri zavarokat csökkenti. Pajzsmirigy-túlműködés esetén jótékony hatású. Krónikusan hemodializált vesebetegek életminőségét javítja.
Enyhítheti a potenciaproblémákat, javíthatja a közérzetet, különösen idősebb emberekben.
Az L-karnitin vagy az ALC napi 2-3 grammos mennyiségben fogyasztva kedvezően befolyásolja a sperma minőségét, a sperma koncentrációt, és az összsperma számot.
Dializált vesebetegeknél az orvosi kontroll mellett alkalmazott L-karnitin az állapottal járó izomgyengeség, gyengeség és az EPO kezelésre nem vagy rosszul reagáló anémia (vérszegénység) kezelésében is felhasználható.
Néhány, még kezdeti fázisban lévő vizsgálat szerint a karnitin használat kedvező hatású kiegészítő terápia lehet a HIV fertőzöttek kezelésében.
Egy tanulmány szerint napi 2 grammnál több nem szívódik fel a bélből, mindenesetre célszerű több részletben bevenni a nap folyamán, hogy ne telítsük a felszívódásért felelős rendszereket.
Nagyobb, 500-1000 mg-os, esetleg ezt meghaladó L-karnitin adagokra van szükség, egy grammot meghaladó fogyasztás halszagot okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt, ekkor csökkenthető a bevitel.
Természetes forrásai a teljes tej 3,5 mg, csirkemell 3,5 mg,disznóhús 28 mg, marhahús 95 mg, 100 gr nyersanyagban található meg.