Az L-karnitin egy olyan aminosav, mely igen nagy figyelmet kap az utóbbi időben, főleg azért, mert a klinikai vizsgálatok is hatalmas előnyökről, pozitív hatásokról számolnak be. Olaszországban pedig nemcsak táplálékkiegészítőként, hanem vényköteles gyógyszerként alkalmazzák az egyes szívbetegségek kezelésére. Most viszont arról szeretnénk beszélni, hogy milyen előnyökkel jár a cukorbetegek számára az L-karnitin fogyasztása. Olaszországban nemrégen végeztek egy kutatást 2-es típusú cukorbetegek körében, melyben 80 fő vett részt. A csoportot kettéosztották: 40 fő placebot kapott, 40 fő pedig napi 2 gramm L-karnitint három hónapon keresztül. A kutatás célja az volt, hogy felmérje, hogyan hat az L-karnitin az LDL koleszterinszintre és az oxidáció folyamatára. E vizsgálatot az a tény indítványozta, mely szerint a cukorbetegeknek nagy része magas koleszterinszinttel küzd és nagy a szervezetükben az oxidatív stressz is. A vizsgálat eredményei biztatóbbak voltak a vártnál, így további vizsgálatokat indítottak.
Ezenkívül úgy tűnik, hogy az L-karnitin segítségével szervezetünk jobban képes hasznosítani a glükózt. Egy másik tanulmány (Institute of Medicine, Róma) 15 cukorbeteget és 20 egészséges embert vizsgált, hogy megtudja, milyen hatással van az L-karnitin a glükóz és az inzulin felhasználására. Az eredmény az volt, hogy a folyamatos L-karnitin szedése javítja az inzulinérzékenységet az inzulinrezisztens cukorbetegeknél. Ezenkívül pedig minden embernél javítja a glükóz felvételét. Tehát az L-karnitin előnyei közé sorolhatóak ezek az eredmények is. Mivel a diabéteszes betegeknél is sokkal több glükóz jut el a szövetekig, így úgy tűnik, hogy az L-karnitin hasznos gyógymód lehet a cukorbetegek számára. Bár az eredmények még nem elégségesek, az előzetes vizsgálatok azt sugallják, hogy a cukorbetegek számára ajánlott az L-karnitin fogyasztása. A pontos adag, a legmegfelelőbb mennyiség még nem ismert, de biztosan erre is számos tanulmány fog a közeljövőben válaszolni.